oznanila

OZNANILA ZA MESEC MAREC

Novo mesto, 1.3.2015

 

 

POSTNI ČAS – ČAS OČIŠČEVANJA

Na 3. postno nedeljo beremo evangeljski odlomek, ki opisuje Jezusov čut za svetost prostora. Ko je prišel v tempelj in zagledal prodajalce daritvenih živali in menjalce denarja in kako brez čuta do svetosti tempeljskega prostora mešetarijo, je vzel bič in iz templja izgnal tako prodajalce kot živali. V njegovem razbolelem srcu so se rodile besede: »Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« (Jn 2, 16b).

Ta misel naj v letošnjem postnem času odmeva tudi v naši glavi in v našem srcu. A ne gre le za zgradbo, ki je namenjena bogoslužju, molitvi in tihoti, ne gre le za cerkev, ki jo imenujemo božja hiša. Posvečeni so tudi razni predmeti in kar je najpomembnejše, s svetim krstom je posvečeno tudi naše telo. Postalo je tempelj Sv. Duha. Zato nas sv. Pavel opozarja: »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Sv. Duha, ki je v vas in ga imate od Boga«…. in nadaljuje »Proslavite torej Boga v svojem telesu.« (1Kor 3,17)

Evangelist Janez nas s tem odlomkom želi spodbuditi k očiščenju našega templja, k očiščenju vsega, kar nas oddaljuje od Boga in od našega bližnjega. To pomeni, da smo vabljeni k svetosti, k življenju po Božji volji. To je najlepša priprava na velikonočne praznike.

 

 

ŠE DVE PRILOŽNOSTI ZA DUHOVNO OBOGATITEV

 

Nikodemovi večeri nam vsako leto odstirajo tančico iz določenega področja krščanskega življenja.

Na tretji Nikodemov večer, ki bo v četrtek 5. marca, nam bodo gostje okrogle mize postregli s svojimi vizijami, kako doseči narodno spravo in na to narodovo rano položiti obliž, ki bo omogočil zdravje. Pogovor bo prenašala tudi radijska postaja Ognjišče.

Četrti večer, ki bo v petek, 6. Marca, pa nam bo po medijskih delavcih, g. Juriju Paljku in g. Dejanu Steinbuchu, odkrival moč in vpliv medijev na našo miselnost in posredno na naše govorjenje ter naša dejanja.

Predavanja bodo v Baragovem zavodu, v Šmihelu, ob 19h. Lepo vabljeni.

 

 

DUŠA LE POJDI Z MANO

 

Znana pesem, ki spremlja žalostni del rožnega venca, sporoča, da ob premišljevanju Gospodovega trpljenja stopamo po božji poti in smo na romanju.

To je pot trpljenja, rojenega v ljubezni, milosti in usmiljenju. Molitev KP ali žalostnega dela RV je edina šola, ki v našem trpljenju prižiga luč upanja.

 

KAJ PRAVIJO LJUDJE, KAJ PA VI PRAVITE?

 

V Cezareji Filipovi je Jezus vprašal učence, kaj ljudje pravijo, kdo je Sin človekov. Hitro so mu postregli z odgovori, kakšno mišljenje imajo drugi. Sledilo je drugo vprašanje: »Kaj pa vi pravite?« Peter razsvetljen od svetega Duha je ponudil pravi odgovor.

V našem času, bi nam Jezus zastavil vprašanje, kaj ljudje mislijo o Cerkvi, o splavu, o evatanaziji in o sedaj aktualnem vprašanju – o izenačevanju naravne družine z istospolnimi skupnostmi. Nič ni težko odgovoriti kaj drugi pravijo. Kaj pa mi, kristjani pravimo? To je bistveno vprašanje za nas. Velika nevarnost je, da prevzamemo sprijeno miselnost svojega okolja in trobimo v isti rog. S tem smo soudeleženi v boju z Božjim načrtom, s človeško naravo. Če to miselnost sprejmemo za svojo, teptamo svoje krščansko dostojanstvo in prevzemamo krivdo za nepopravljive posledice.

Naši škofje nam jasno sporočajo, kaj bi sprejetje takega zakona pomenilo. Gre »za spremembe učnih vsebin v javno veljavnih programih;

- za predstavljanje in promoviranje istospolnih praks ter spremembe spola v vrtcih in šolah;

- za diskriminacijo (izguba zaposlitve) vseh, ki se ne bodo strinjali z ideološko redefinicijo zakonske zveze (npr. matičarjev, sodnikov, učiteljev itd.);

- za možnost posvojitve otrok in umetne oploditve tudi za istospolne pare;

- za omejevanje pravice staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim prepričanjem;

- za ukinitev financiranja katoliških vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki ne bodo sledili sporni državni ideologiji;

- za diskriminacijo družinskih, verskih in humanitarnih organizacij na javnih razpisih, če se te pri svojem delu ne bodo izrecno posvečale istospolnim skupnostim«.

V Znamenje protesta proti taki nameri

 

Koalicija "Za otroke gre" vabi na shod "Dan Ljubezni", ki bo v torek, 3.3.2015, ob 16.30 v

Ljubljani pred Državnim zborom.

 

V prijetnem, sproščenem vzdušju z glasbeno-kulturnim programom bomo pričevali o lepoti in pomenu materinske in očetovske ljubezni, poslanstvu starih staršev ter se zavzeli za srečno otroštvo naših otrok. Lepo vabljene družine, stari starši, botri, narodne noše... Za naše otroke gre! Po shodu bo v Uršulinski cerkvi ob 18.30 sveta maša.

 

POSTNE SPODBUDE SLOVENSKE KARITAS

 

Post ima svoj smisel, če rodi sadove. Ker je velika nevarnost, da bi le premišljevali, kaj naj bi storili, pa nič naredili, nam daje Slovenska Karitas nekaj predlogov.

1. 40 dni brez alkohola. Ta akcija poteka v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola in njegovih posledic.

2. Dobrodelna postna akcija pod naslovom: »Ne pozabimo na trpeče v državah jugovzhodne Evrope«. Darove lahko nakažemo s pomočjo položnic, ki so v predalu pod zvonikom.

3. Poglobimo petkov post. Ta spodbuda nam predlaga, da sedem petkov v postu preživimo skromno. Pozornost in privarčevana sredstva pa namenimo ljudem, ki nas potrebujejo.

Nihče nas ne bo od zunaj kontroliral, ali sledimo kateri spodbudi ali ne. Nihče nas ne bo obsojal in nam ne bo očital, če ne bomo nič storili. Le glas vesti nas bo tu in tam opozoril, da smo bitja sočutja, ljubezni, usmiljenja, dobrote….

 

VABILO

 

Člane »volilne« komisije vabim na srečanje, ki bo v ponedeljek, 9. marca ob 18.30.

Pregledali bomo predloge za člane novega ŽPS.

 

 

KRŠČANSKI SIMBOLI

 

V zadnji številki Oznanil smo se srečali z najpogostejšim simbolom krščanstva, z znamenjem križa. Vse oblike krščanskega križa spadajo med tako zvane simbole Jezusa Kristusa. Pod Jezusova znamenja spadajo tudi naslednja znamenja:

PAKS

Prikazuje prvi dve grški črki za grško ime Jezusa Kristusa (Χ - chi in Ρ - ro). Po legendi pa naj bi imel cesar Konstantin v sanjah videnje, v katerem mu je glas dejal, da bo z uporabo tega znamenja v boju zmagal. Znamenje predstavlja mir, ki prihaja od Boga.

ALFA IN OMEGA sta prva in zadnja črka v grški abecedi in simbolizirata vse znanje, vse bitje, ves prostor in čas. Apostol Janez v razodetju ti dve črki povezuje z Jezusom Kristusom, ki je začetek in konec vsega. Avtor razodetja pa ti dve črki pripisuje Kristusu. Jezus je začetek in konec vsega – izven njega ni ničesar.

KRUH IN VINO

Kruh je simbol bistvene hrane in Jezus sebe imenuje kruh večnega življenja. Vino je pijača, ki človeka razveseljuje. Po spremenjenju pa se vino spremeni v Jezusovo kri, prelito za naše zveličanje in postane pijača za večno življenje.


NAPOVEDNI KOLEDAR

za mesec marec

 

1. marec. 2. postna nedelja. Sv. maši bosta kot običajno. Nabirka te nedelje je namenjena vzdrževanju semenišča in bogoslovcev. Ob 14h bo molitev KP, ki ga bomo namenili družinam v naši župniji.

4. marec. Ob 20h srečanje biblične skupine.

5. marec. Obisk bolnikov namesto na prvi petek, ko bom dopoldne zaradi zdravniškega pregleda zadržan.

6. marec. Prvi petek. Lepo vabljeni k zakramentom, posebno birmanci in starši.

7. marec. Prva sobota Z dejavno udeležbo pri najsvetejši daritvi lahko veliko storite za rast novih duhovnih poklicev.

8. marec. 3. postna nedelja. Na to nedeljo boste vrnili liste z vašimi predlogi za sestavo novega ŽPS. Ob 14h bomo križev pot namenili medsebojni spravi in miru.

15. marec. 4. postna nedelja. K.P. te nedelje bomo namenili zahvali za sveto evharistijo. Po križevem potu, ki bo ob 14h, bo predstavitev duhovnih botrov.

19. marec. Praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in začetek tedna za družino. Sv. maši bosta ob 8h in 18h.

22. marec. 5. postna – tiha nedelja. Na to nedeljo bomo križev pot namenili bolnim, invalidnim in ostarelim.

25. marec. Gospodovo oznanjenje. Sv maši bosta ob 8h in 18h.

27. marec. Začetek devetdnevnice pred birmo.

29. marec. Cvetna nedelja. Ta dan bo blagoslov zelenja. Popoldne, zaradi ogleda škofjeloškega pasijona, ne bo KP.

Skrb za župnijsko cerkev:

 

28.02.-06.03:     1 . skupina iz 2. območja

07.03.-13.03:     2 . skupina iz 2. območja

14.03.-20.03:     3 . skupina iz 2. območja

21.03.-27.03:     4 . skupina iz 2. območja

28.03.-03.04:     5 . skupina iz 2. območja