OZNANILA ZA MESEC JANUAR 2017

VOŠČILO

Nebeško Dete naj vas obogati z Božjo ljubeznijo,

da boste tudi vi postali bližnjim kruh ljubezni;

okrepi naj vas z močjo resnice,

da bo raslo medsebojno zaupanje;

odvzame naj vam težo grehov,

da boste čutili notranji mir

in ga delili z drugimi.

V posodo vašega srca

naj vliva moč duhovnega in telesnega zdravja,

da boste živeli v veselju evangelija –veselega sporočila .

To vam v svetih božičnih praznikih in v novem letu 2017

iz srca želi   Miroslav Virant, župnik

 

VABILO

Lepo vabljeni na koncert domačega mladinskega pevskega zbora in mladinskega zbora iz župnije N.m. Šmihel,

ki bo v ponedeljek, 26. decembra 2016, ob 17. uri,

v cerkvi sv. Janeza evangelista na Dolenjih Kamencah.

 

PREDSTAVITEV

PRVOOBHAJANCEV

Božična doba cerkvenega leta se konča z nedeljo Jezusovega krsta. V letu 2017 bo ta nedelja 8. januarja. Na ta, zadnji božični praznik, se nam bodo ob 10h predstavili naši prvoobhajanci. Na oltar bodo položili prijavnice, ki jih bodo po sv. maši prevzeli sorodniki in se s tem obvezali, da bodo molili za svojega varovance.

Starši in stari starši, ne dopustite, da bi vaš otrok moral imeti »duhovnega posvojitelja«.

 

KRATKO POROČILO S SEJE ŽPS

Po uvodnem pozdravu smo molili »Molitev staršev za otroke«.

Ob branju zapisnika smo preverili uresničitev sklepov zadnje seje.

Po predstavitvi študijske teme »OTROCI SO DAR«, smo razmišljali, kako bi v župniji spodbujali mlade, da bi se tudi v primeru neželene nosečnosti odločijo za življenje. Ugotovili smo, da so naše možnosti omejene.

Na vprašanje, kako lahko v župniji pomagamo staršem, ki so odklonili splav ali sprejeli otroka s posebnimi potrebami, smo se pogovarjali o pričevanju ene takih družin iz Novega mesta, ki je bilo   objavljeno v zadnji prilogi Družine - Naša družina - ter o izkušnji pogovora, ki ga je imel eden od članov ŽPS z osebo, ki s je znašla v tovrstni krizi.

V nadaljevanju seje smo pogled usmerili v duhovne bisere, ki nas čakajo v mesecu decembru in januarju: Praznik Brezmadežne (8. dec). Obisk starostnikov in bolnikov z obdaritvijo, devetdnevnica pred Božičem, ljudska pobožnost »Marijo nosijo«, ki bo v Potočni vasi od 21. do 24. dec. Marija se vrne v cerkev pol ure pred polnočnico.

S postavljanjem jaslic bomo pričeli v nedeljo 18. 12. popoldne. Na sveti večer bosta maši ob 17h za otroke in polnočnica ob 23h. Uvod v polnočnico bo letos potekal ob petju ljudskih pesmi, kratkih veznih tekstih in projekciji božičnih motivov.  

Na sveti dan bodo sv. maše ob 8h in 10h v farni cerkvi ter ob 11h na podružnici.

Na praznik sv. Štefana bo tradicionalni koncert.

Na praznik farnega zavetnika pa bo pred sv. mašo molitvena ura.

Ob sklepu koledarskega leta smo vabljeni k zahvali sv. maši, ki bo ob 8h.

Na novo leto bomo prisluhnili statističnim podatkom, ki nam bodo v grobih potezah orisali duhovni utrip župnije. Na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja, bodo otroci pri večerni sv. maši prinesli darove, ki jih bodo ob spodbudi adventnega koledarja zbrali za lačne otroke.

Božična doba se sklene na nedeljo Jezusovega krsta, 8. januarja. Ob tej priložnosti se nam bodo predstavili prvoobhajanci.

Udeleženci dekanijskega srečanja ŽPS na nedeljo Kristusa kralja so analizirali vsebino srečanja. Skupna ugotovitev je bila, da je bilo uvodno predavanje preobsežno. Nepotrebno se jim je zdelo tudi ustno podajanje poročil o delu ŽPS, saj je iz vabila izhajalo, da se pripravi pisno poročilo.

Razpored čiščenja župnijske cerkve za leto 2017 je že objavljen na spletni strani župnije.                                      

Nazorno je bila predstavljena tudi zamisel preureditve kora.

Naslednja seja naj bi bila 6. februarja 2017.

Zapisal: Stanislav Žagar

POTREBA PO SODELAVCIH

Ap. Pavel primerja Cerkev človeškemu telesu, kjer ima vsak ud svoje posebno poslanstvo. Tako je tudi v Cerkvi in v najmanjši cerkveni skupnosti, kot je župnija. Župnija brez sodelavcev ne more živeti in delovati v veselje vseh, ki

čutijo svojo pripadnost. Naša župnija ima trenutno kar zadovoljivo zasedbo treh pevskih zborov, tudi bralcev ne manjka, močno pa primanjkuje ministrantov. Kdor ima resnično vero v Jezusovo navzočnost pri sv. maši, čuti, kako pomembna in vzvišena je služba mašnega strežnika. Zato pozivam starše, da najprej prisluhnejo željam, ki jih ima otrok po bližini Gospodovega oltarja ali ga na to poslanstvo tudi sami spomnijo. Jezusove besede: »Pustite otroke in ne branite jim priti k meni, kajti takih je nebeško kraljestvo« (Mt. 19,14), veljajo tudi v našem času.

 

AMORIS LAETITIA

Papež Frančišek je v letu 2016 izdal apostolsko spodbudo z naslovom RADOST LJUBEZNI (AMORIS LAETITIA). Spodbuda je osredotočena na življenje v zakonu in družini. Osvetlitev tega področja je zelo konkretna in jasna. V letu 2017 se bomo pod to rubriko dotaknili zlasti četrtega poglavja apostolske spodbude, ki govori o ljubezni v družini. Sveti oče Frančišek je svoje razmišljanje naslonil na znani hvalospev ljubezni, ki ga najdemo v pismu 1. Kor 13, 4-7. Papež nam bo spregovoril o lepoti in veličini zakonske ljubezni, o elementih resnične ljubezni. Srečali se bomo s povzetki papeževih razmišljanj o potrpežljivosti, o drži služenja, o zdravljenju nevoščljivosti, o ljubezni, ki ne pozna bahavosti, o ljubeznivosti, o velikodušni odpovedi, o odnosu brez nasilnih misli, o odpuščanju, o veselju, ki izvira iz življenja z drugimi; o ljubezni, ki vse prenaša in opraviči, vse veruje, vse upa, vse prestane. Spregovoril nam bo o rasti v zakonski ljubezni o negi veselja in ljubezni v zakonu.

NAPOVEDNI KOLEDAR

za mesec dec. in januar

23. dec. Obisk bolnikov na domu. Zvečer od 17.30 dalje priložnost za božično sv. spoved.

24. dec. Sveti večer. Ob 17h začetek praznovanja Gospodovega rojstva. K sv. maši lepo vabljeni mlajši otroci in ostareli. Ob 22. 30 sprejem Marijinega kipa, ki bo od 21. do 24. decembra romal po Potočni vasi. Ob pesmi in besedi se bomo pripravili na nočno bogoslužje v čast Kristusovemu rojstvu, ki bo ob 23.00.

25. dec. BOŽIČ – Gospodovo rojstvo. Sv. maše bodo ob 8h in 10h v farni cerkvi ter ob 11h na Gor. Kamencah.

26. dec. Štefan, diakon in mučenec. Sv. maša bo ob 8.00.

Ob 17h pa bo pod vodstvom g. Jerneja Fabijana tradicionalni božični koncert dveh mladinskih zborov - domačega in gostujočega iz Šmihela .

30. dec. Praznik sv. Družine. Pri maši bo blagoslov otrok.

31. dec. Ob 8h bo sv. maša z zahvalno pesmijo.

1. jan. Marija sv. Božja mati, Novo leto in svetovni dan miru. Sv. maši bosta kot na nedelje. Ob 8h in 10h.

6. jan. Sveti trije kralji. Sv. maši bosta ob 8h in ob 18h. Pri večerni sv. maši naj otroci prinesejo svoje adventne darove za lačne otroke. Tej vsoti bomo dodali tudi pušico tega dne.

8. jan. Nedelja Jezusovega krsta in liturgični sklep božične dobe. Sv. maši bosta kot običajno. Pri sv. maši ob 10h bo predstavitev prvoobhajancev.

9. jan. Po sveti maši bo srečanje biblične skupine.

 

»Živeti skupaj je umetnost….., ki jo lahko strnemo v nekaj preprostih besed: »Smem?«, »Hvala!«, »Oprosti!«.

Ne bodimo skopi v rabi teh besed!

Bodimo velikodušni in jih ponavljajmo dan za dnem!

Izrečene v pravem trenutku, ljubezen varujejo in spodbujajo.«

(pp. Frančišek)

 

Skrb za župnijsko cerkev:

24.12.-30.12:     4. skupina   iz   2. območja    

31.12.-06.01:     5. skupina   iz 2. območja  

07.01.-13.01:   1. skupina iz 3. območja    

14.01.-20.01:   2. skupina iz 3. območja

21.01.-27.01:     3.   skupina   iz   3. območja

28.01.-03.02:     4.   skupina     iz   3. območja