OZNAILA ZA MESEC MAJ 2017

 

MARIJIN MESEC MAJ    

Letos praznujemo tristoletnico kronanja podobe svetogorske Matere Božje, ki že več kot štiristo petdeset let kraljuje na Skalnici in kliče Slovence, naj na vseh ravneh življenja zaupajo v Njeno priprošnjo ter molijo in delajo za edinost tako med kristjani kot tudi v narodu. Z letošnjimi šmarnicami za otroke z naslovom Čudež na Skalnici, nam želi avtorica Kristina Tičar približati nastanek primorske božje poti na Sveto goro in nas povabiti k iskrenemu češčenju Marije, da bi Njenemu varstvu vedno znova izročali sebe in svoje bližnje.

13. maja pa bo minilo sto let od prvega prikazovanja Marije trem pastirčkom v Fatimi. Dogodki s to slavno obletnico se bodo vrstili na različne načine od 13. maja do 13. oktobra 2017. Dogodki seveda nimajo nobenega pomena. Če se nas ne dotaknejo in v nas ne prebudijo želje po uresničevanju tega, kar je bilo sporočeni fatimskim vidcem. To pa je molitev rožnega venca, opravljanje pobožnosti petih zaporednih prvih sobot. Čeprav bomo letos brali šmarnično branje o svetogorski Mariji, nas bo ves maj na pobožnost do Marijinega in Jezusovega Srca spominjal prav kip fatimske Marije.

 

VABILO K ŠMARNIČNI POBOŽNOSTI

Letos mineva 100 let od fatimskih prikazovanj. Ob tej častitljivi obletnici so organizirana številna romanja v Fatimo. Romanje ni omogočeno vsakomur, pobožnost do Marije pa je dostopna prav vsakemu človeku. Namen pobožnosti je pomnožitev molitve, priprošnje za posameznika in ves svet. Živimo v razburkanih časih, v številnih nevarnostih, ki ne ogrožajo le našega telesnega življenja ampak še bolj duhovno življenje.

Majska pobožnost do Marije je bila našim prednikom velika vrednota. Hoteli so jo imeti v vsaki vasi. In vaške kapelice so takrat posebej oživele. Ta lepa navada je utonila v spominih preteklosti.

»Spet kliče nas venčani maj…., bomo pogosto prepevali v prihajajočem mesecu. Bo seglo to sporočilo v globino naših src? Kakšen bo naš odgovor na ta klic?

 

ZAHVALA

Upravitelj župnije Šmarje pri Kopru se zahvaljuje vsem dobrotnikom, ki ste darovali prostovoljni prispevek za oljčne vejice.

NEDELJA ZAKONSKIH JUBILEJEV

Papež Frančišek je v posinodalni apostolski spodbudi Amoris laetitia (Radost ljubezni) med drugim zapisal: »Morda je največja naloga moškega in ženske v ljubezni, da drug drugemu omogočita, da on postane bolj moški, ona bolj ženska. Pustiti rasti pomeni drugemu pomagati, da se oblikuje v svoji lastni istovetnosti.« (AL 221). Nedelja zakonskih jubilejev se ne dotika le jubilantov z okroglimi letnicami skupnega življenja ampak prav vsakega zakona. Ob tej priliki imajo zakonci lepo priložnost, da ugotovijo, v koliko so drug drugemu spodbuda in v koliko zavora pri rasti v moža oziroma ženo.

Brez včasih skoraj nečloveških naporov in brez Božje pomoči je te cilje težko doseči.

Nedelja zakonskih jubilejev je zato neke vrste zahvalna nedelja za zakonsko življenje. Zakonca imata priložnost, da se Bogu zahvalita drug za drugega, za vse dobro, kar sta v moči božjega odseva (ljubezni) drug drugemu storila, pa tudi za vse ovire, ki sta jih z božjo pomočjo varno prebrodila.

 

BODI POZDRAVLJEN

ZLATI MOJ DAN

Ta starodavna prvoobhajilna pesem človeka vedno nagovori. Težko je reči, če je človek kdaj v življenju notranje tako lepo pripravljen na prejem Jezusa v sveti hostiji, kot ravno na dan prvega sv. obhajila.

Jezus je dejal: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo«. Mt 18,3 Ko bomo spremljali k nebeškemu obedu naših 22 prvoobhajank in prvoobhajancev, se spomnimo prav na te Jezusove besede, pa tudi na dan našega prvega sv. obhajila. Morda sta nam je čas in okolje vzela tankočutnost za prejemanje sv. Rešnjega telesa in za lepoto duše očiščene z milostjo Božjega usmiljenja.

Vsem prvoobhajancem in družinam prvoobhajancev ob njihovem prazniku iskreno čestitam.

 

GOSPODOV VNEBOHOD

IN SREČANJE Z BOLNIMI

IN OSTERELIMI

Evangelisti, ki poročajo o Jezusovem vnebohodu dajejo jasno sporočilo, da je Jezus učencem podelil dokončni blagoslov in poslanstvo, ter se nato dvignil v nebo in oblak ga je zakril njihovim pogledom.

To sporočilo ni namenjeno le apostolom, ki so na dan Gospodovega vnebohoda strmeli v nebo, ampak nam vsem. Vsem naj Jezus neprestano deli svoj blagoslov, se pravi svojo pomoč in nam izroča poslanstvo.

Mladim daje drugačne naloge kot drugačno kot starim; izobraženim drugačne kot neizobraženim, zdravim drugačno kot bolnim. Vsakemu po njegovih sposobnostih. Prav ta skupni imenovalec, ki se imenuje poslanstvo, nas obvezuje k skupni molitvi in zahvali. Zato zdravi in bolni, mladi in stari, lepo vabljeni k skupnemu evharističnemu slavju.

 

RADOST LJUBEZNI

LJUBEZEN SE NE DA RAZDRAŽITI

»Gre za nasilne misli, za prikrito ogorčenost, ki nas v odnosu do drugih sili, da zavzamemo obrambno držo, kot da bi bili drugi nadležni sovražniki, ki se jih moramo izogniti…..

Eno je čutiti porajajočo moč nasilnosti, nekaj drugega pa je, da vanjo privolimo in dopustimo, da postane trajna drža: »Jezite se, a nikar ne grešite; sonce naj ne zaide nad vašo jezo« (Ef 4,26)

Zato naj se dan nikoli ne koča, ne da bi v družini dosegli mir. ..

Notranji odziv na jezo, ki nam jo povzročajo drugi, bi moral biti predvsem ta, da v srcu drugega blagoslavljamo, mu želimo dobro in Boga prosimo, da ga reši in ozdravi: »Blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova« (1Pt 3,9). Če se moramo bojevati proti nadlogi, storimo to, vendar vedno recimo »ne« notranjemu nasilju.«

Prim: AL 103, 104

 

NAPOVEDNI KOLEDAR

za mesec maj

1. maj. Jožef Delavec in začetek šmarnične pobožnosti. Sv. maša, šmarnice in litanije MB bodo ob 8h.

5. maj. Prvi petek in obisk bolnikov na domu.

6. maj. prva sobota.

7. maj. 4. velikonočna nedelja, nedelja Dobrega Pastirja in sklep molitvene osmine za duhovne poklice. Pri župnijski sv. maši bo slovesno praznovanje zakonskih jubilejev, ob 10h pa slovesno krščevanje.

8. maj. Ob 20h seja ŽPS.

11. maj. 3. razred ima namesto verouka sv. spoved. Zvečer bo začetek tridnevnice pred prvim sv. obhajilom.

12. maj. Po sv. maši in litanijah bo generalka za slovesnost prvega sv. obhajila.

14. maj. 5. velikonočna nedelja. Sv. maši bosta kot običajno, med sv. mašo ob desetih pa bo slovesnost prvega sv. obhajila.

21. maj. Sv. maši ob 8h in 10h. Pri obeh mašah bo nabirka za socialno zavarovanje duhovnikov.

22. maj Ob 20h srečanje biblične skupine.

25 maj. Praznik Gospodovega vnebohoda. Ob 17h bo praznična sv. maša, pri kateri se nam bodo pridružili bolni in ostareli. Med sv. mašo bodo bolni in ostareli lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja.

28. maj. 7. velikonočna nedelja. Na to nedeljo je predvidena zahvalna sv. maša za letošnje devetošolce.

V tednu po 29. maju bodo otroci (razen 1.,2.,3. in 9. razreda) opravili sveto spoved.

 

Skrb za župnijsko cerkev:

29.04.-05.05:     5.   skupina   iz   1. območja

06.05.-12.05:     1.   skupina     iz   2. območja

13.05.-19.05:     2. skupina   iz 2. območja  

20.05.-26.05:     3. skupina     iz 2. območja    

27.05.-02.06:       4. skupina       iz 2. območja