Novo mesto, 24. 12. 2017                                          1              leto XXIII
 
»Nebo se je sklonilo k nam,
Bog nas je počastil s svojo ljubeznijo,
nam podaril svoje srce
in sprejel naše telo.
 
Sedaj obstaja eno samo telo,
ki je božje in človeško!«
(p. Pavel Jakob)
 
Vsem , ki berete te vrstice,
posebej pa bolnim in trpečim želim,
da bi začutili žarke božične noči
ter bližino Božjega srca,
in prav zaradi te bližine
pogumno in veselo zakorakali v leto 2018!
 
Miroslav Virant, žpk
 

JANUAR
- MESEC VERSKEGA TISKA
 
Če res velja pregovor, ki pravi: Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kdo si, potem bi statistika v Sloveniji pokazala, kako malo je katoličanov. Večina »katoliških« družin v naši župniji nima niti enega verskega glasila.  Res, da je nekaj naročnikov, ki imajo verski tisk naročen po pošti (Družino, Ognjišče, Mavrico). Toda to je zanemarljivo število. Preko župnije je naročenih le 6 Mavric (pri verouku je 133 otrok), revija za mladostnike Najst nima naročnikov, število Ognjišča, ki bogati mlade in starejše, je prejemalo 36 naročnikov, Družine le 15 naročnikov. Za misijone se zanimajo le 4 naročniki, revijo Prijatelj pa, z bolniki vred, prejema 10 ljudi. Mohorjeve knjige, ki jih izdaja najstarejša založba, pa že med nami nimajo več domovanja.  Ne čudimo se, če nove generacije namesto vere izbirajo vraževerje, namesto smisla življenja - nesmisel,  namesto pravil življenja, ki vodijo v večno bivanje - kaos, namesto notranjega miru—nemir, namesto odpuščanja—maščevanje, …..
CENIK VERSKEGA TOSKA ZA LETO 2018
 
DRUŽINA………………………..    101,40€
OGNJIŠČE ………………………       32,00€
PRIJATELJ ………………………       11,70€
MISIJONSKA OBZORJA …..         9,00€
MOHORJEVE KNJIGE……...       46,00€
 
Za duhovnost izhaja revija Beseda med nami, Magnificat,  Božje okolje. Redno izhajajo številne knjige Družine, Ognjišča in Mohorjeve družbe, ki obravnavajo različna področja življenja.
 
KRATEK POVZETEK ZAPISNIKA 16. SEJE  ŽPS
 
Po pozdravu in molitvi smo prebrali in potrdili  zapisnik 15. seje. Ob branju smo preleteli in komentirali pretekle dogodke in sklepe.
Sledilo je študijsko delo, ki je obravnavalo temo Družina, prva šola molitve (NP 49). V pogovoru so bile izrečene naslednje misli. Duhovni pisatelj A. Pronzato je zapisal:  »Človek, ki ni sposoben čudenja, ni sposoben moliti!«
Starejši smo podedovali številne izkušnje različnih oblik molitve in verskega praznovanja. Danes pa ugotavljamo, da se iz generacije v generacijo izgublja skupna molitev, izgubljajo pristna verska praznovanja, izgublja duh krščanstva, ki ga vse bolj nadomešča izpraznjeni liberalizem. Eden od vzrokov za tako stanje je tudi to, da se mlade družine vse bolj osamosvajajo in so ti stiki za tovrstno vzgojo in zglede vse težji.  Včasih so v enem domu živeli tudi po štirje rodovi in so se prakse prenašale od starih staršev na vnuke.
Z milenijsko generacijo se vpliv zahodne posvetne družbe in šibka osebna vera odraža tudi pri nas. V cerkvi ga čutimo po padcu števila porok, krstov, obiskov svete maše. Izgublja se primarna delitev vlog v družini »ljubeča mati – odločen oče«. Sodobna digitalna tehnologija nas še dodatno vleče v samozadostnost in zmanjšuje potrebo po druženju tako znotraj družine kot med vrstniki. Pogled v prihodnost nas je popeljal po dogodkih, ki so pred nami (Miklavževanje, praznik Brezmadežne, devetdnevnica pred Božičem, god farnega zavetnika, Nedelja Svete Družine z blagoslovom otrok,….
S postavljanjem jaslic bomo pričeli v nedeljo 17. dec. Sodelavke Karitas bodo obiskale bilne in ostarele po domovih in v DSO v Šmihelu. Datum bo določen naknadno. Župnik pa bo bolnike obiskoval v petek, 22. decembra. Sorodniki omogočite prejem zakramentov tudi tistim, ki redno za prve petke ne prejemajo sv. obhajila. Njihove želje čim prej sporočite župniku. 22. decembra bo za božično spoved na razpolago tuj spovednik. Božična pobožnost  »Marijo nosijo« bo tudi letos potekala v Potočni vasi in končala na Muhaberju  (21. – 24.). Na četrto adventno nedeljo bodo tri sv. maše,  (ob 8h, 16h in 23h). Uvod v polnočnico bo pripravi MeP zbor.  Na  sv. Štefana bo tradicionalni Božični koncert posvečen godu farnega zavetnika. Letna statistika bo  tokrat zapisana le v naslednji št. Oznanil. Otroci, ki sodelujejo v misijonski adventni akciji, bodo svoje zbrane darove za lačne otroke prinesli 6. januarja pri večerni sv. maši.
Na vprašanje ali se z morebitnim prizidkom cerkve odrekamo novogradnji, je bilo jasno povedano, da ne. Prizadevanje za novo cerkev ostaja.
                             Zapisal Stanislav Žagar
KJE JE VAŠ BETLEHEM?
Vsako leto je več otrok, ki na vprašanje, kje so bili za božič, pojasnjujejo, da niso mogli k sv. maši, ker so bili na smučanju, na potovanju, na … Da, praznovali so božič, praznik Jezusovega rojstva in to brez Božje milost—brez Boga.  Starši, ne ugašajte luči vere v srcih svojih otrok.  Otroci, udeležite se sv. maše vsaj na sveti večer (ob 16h) in doživite lepoto krščanskega praznovanja  božične skrivnosti.
Tudi odrasli, ki ste še posebej vabljeni k nočnemu bogoslužju (z začetkom ob 22.30), pustite se nagovoriti Besedi, ki se je utelesila, da bi bila med nami in nam razsvetljevala pot življenja.
VABILO                
ZDRUŽENA MLADINSKA ZBORA ŽUPNIJ NOVO MESTO SV. JANEZ IN NOVO MESTO ŠMIHEL VABITA NA BOŽIČNI KONCERT, KI BO V TOREK, 26. DECEMBRA, OB 17H V NAŠI FARNI CERKVI.
Koncert je namenjen praznovanju Božiča, našega farnega zavetnika sv. Janeza in dnevu samostojnosti.
 
IZ RODA V ROD
je nova rubrika, ki nas bo s pomočjo priročnika za ŽPS spodbujala  k razmišljanju in odločitvam v letu 2018.  Priročnik je vsebinsko posvečen prenosu vere iz roda v rod.
»Bog stopa v družino po ljubezni.«
Zakon je priložnost, ki nam jo Bog daje, da bi v njem odkrili pomen posameznikove vseživljenjske izročitve drugemu.
V zakonu mož in žena drug drugemu pravita: »Ljubim te in te sprejemam takšnega kot si.« Drug drugemu se svobodno posvetita in tako izražata Kristusovo samodarovanjsko ljubezen. V svojem odnosu iščeta globoko osebno edinost srca, telesa in duše.
Zakonca sta tudi na poseben način  poklicana, da po zakramentu sv. zakona iz svojega doma naredita svet kraj. Ljubezen, ki daje življenje, namreč na poseben način uspeva v zdravih zakonskih, starševskih in družinskih odnosih. V njih najdemo Boga: v ljubezni v družini, v povezanosti med družinskimi člani. ….
Naša naravna poklicanost je, da kot kristjani v svojih odnosih odsevamo Božjo ljubezen in odpuščanje. Boga ne najdemo le pri sv. maši, sv. obhajilu, molitvi,  naravi… najdemo ga tudi v medsebojnih odnosih.«  (Prim. NP 49 str.7)
 
NAPOVEDNI KOLEDAR
za mesec december in  januar
 
24. dec.  4. ADVENTNA NEDELJA. Sveti večer. Sv. maše bodo ob 8h, 16h in 22.30. S sv. mašo ob 16h se bo začelo  božično praznovanje—prvi sveti večer.
25. dec. BOŽIČ—Gospodovo rojstvo. Sv. maše bodo ob 8h in 10h v farni cerkvi ter ob 11h na Gorenjih Kamencah.
26. dec. Štefan, diakon in mučenec. Sv. maša bo ob 8.00.
Ob 17h pa bo pod vodstvom g. Jerneja Fabijana tradicionalni božični koncert.
27. dec. god farnega zavetnika Sv. Janeza. Ob 8h bo molitvena ura in sv. maša. Lepo vabljeni.
31. dec. Sveta Družina in zadnji dan leta. Sv. maši bosta ob 8h  in 10h. Pri obeh mašah bo zahvalna pesem.
1. jan. Marija sv. Božja mati, Novo leto in svetovni dan miru. Sv. maši bosta kot na nedelje, ob 8h in 10h.
6. jan. Sveti trije kralji. Sv. maši bosta ob 8h in ob 18h. Pri večerni sv. maši naj otroci prinesejo svoje adventne darove za lačne otroke. Tej vsoti bomo dodali tudi pušico tega dne.
7. jan. Nedelja Jezusovega krsta in liturgični sklep božične dobe. Sv. maši bosta kot običajno.  
22. jan. Po sveti maši bo srečanje biblične skupine.
28. jan. 4. navadna nedelja, Nedelja svetega pisma. Kje je vaše sveto pismo, Knjiga življenja?
29. jan. Ob 19h seja ŽPS. Članice in člani lepo vabljeni.
 
 Skrb za župnijsko cerkev:
23.12.-29.12:       3.  skupina     iz 4. območja  
30.12.-05.01:       1.  skupina       iz 5. območja  
06.01.-12.01:       2.   skupina    iz   5. območja  
13.01.-19.01:       3  skupina     iz   5. območja
20.01.-26.01:       4.  skupina    iz  5. območja
27.01.-02.02:       5.  skupina    iz  5. območja