OZNANILA ZA MESEC MAJ 2018

SPET KLIČE NAS VENČANI MAJ

 

Mesec maj je poln prebujajočega življenja, ki se odraža v vse toplejših in daljših  dnevih, v bujnem rastlinstvu in v veselem ptičjem žvrgolenju.

Narava nam znova podarja neštete darove lepote in dobrote.

Mesec maj pa je prekipevajoč tudi v duhovni ponudbi, ki ima namen, da  oživi duhovno cvetje naše duše, prebudi pesmi naših src in zaneti ogenj ljubezni do Boga, do Matere Marije in tudi v naših medčloveških odnosih.

Že prvi dan meseca maja nas bo uvedel v šmarnično branje Lojzeta Kozarja mlajšega pod skupnim imenom PRIPOVEDI O MARIJI.

Prva nedelja v maju je namenjena vsem zakoncem, posebno pa zakonskim jubilantom. Čas v katerem živimo nam jasno priča, kako hitro se lahko ohladijo odnosi med možem in ženo in kako malo je potrebno, da nastane v hiši namesto ognjišča, pogorišče. Mesec maj želi na praznik Gospodovega vnebohoda polepšati življenje tudi našim bolnim in ostarelim. Zdi se, da majnik dobi svoj višek v prazniku prvega sv. obhajila. Ta praznik v nas odraslih prebuja otroško iskrenost, čistost duše in neizmerno veselje.

Binkošti, tretji največji krščanski praznik v nas prebuja ponos, da nas je  Jezus po sv. krstu in birmi izbral za priče njegovega vstajenja in našega večnega življenja. In na zadnjo nedeljo v maju, bo zapelo srce naših devetošolcev. Ne zato, ker bo konec mučnega verouka, ampak v znamenju hvaležnosti za neštete duhovne dobrine, ki so jih na nevidni način prejemali v času osnovnošolskega verouka po zakramenti, po svojih starših, starih starših in vzgojiteljih. Z veseljem se sprehodimo po teh lepih duhovnih tratah meseca maja.

ZAHVALA

 

Generalni vikar Koprske škofije, ki je istočasno tudi župnik župnije Šmarje pri Kopru, se lepo zahvaljuje za darove, ki ste jih darovali za oljke. V znamenje hvaležnosti bo za blagoslov vseh darovalcev v velikonočnem času opravil sv. mašo.

VABILO

K ŠMARNIČNI POBOŽNOSTI.

Letošnje šmarnice, namenjene predvsem otrokom, je napisal Lojze Kozar mlajši.  Predstavljajo nam na svojevrsten način legende in zgodbe o Mariji.  O Mariji nam bodo pripovedovali njeni starši, sosedje, znanci, pa tudi taki, ki so se mimogrede srečali z njo. Namen šmarnic je, da bi našo nebeško Mater Marijo čim bolje spoznali, se navdušili zanjo in jo posnemali.

Šmarnice bodo razen prvega maja in v soboto, 26. maja (ko bodo ob 8h) ob 19h. Otroci bodo zbirali posebne karte SPOMIN. Lepo vabljeni.

 

NEDELJA ZAKONSKIH JUBILEJEV

Kakšen je namen praznovanja zakonskih jubilejev?

 1. Pričevanje za družinsko skupnost po božji volji.
 2. Molitev župnijskega občestva za vse zakonce v župniji, posebej za zakonske jubilante z okroglimi obletnicami.
 3. Medsebojna zahvala zakoncev za skupno življenjsko pot, ki sta jo že prehodila (v sreči in nesreči, v zdravju in bolezni).
 4. »Nič ni tisti, ki sadi, zaliva, okopava« (prim. 1 Kor 3,7) ampak pomemben je tisti, ki daje rast. Tako je tudi v zakonu. Ko zakonca molita drug za drugega in za vso družino, kličeta Božji blagoslov. Tudi nedelja zakonskih jubilejev ima namen prositi Božji blagoslov.
 5. Ne nazadnje ima nedelja zakonskih jubilejev tu namen spodbuditi zakonca k odpuščanju za morebitne nerodnosti in nesoglasja.

Da bi bila  nedelja zakonskih jubilejev res praznična, vabim k prijavi vse zakonce, ki letos praznujete okrogle jubileje skupnega življenja. Čas za prijavo je do 30. aprila. 

 

SREČANJE ŽUPNIJSKE

DRUŽINE

 Z BOLNIMI IN OSTARELIMI

 

Že nekaj let je v naši župniji izbran praznik Gospodovega vnebohoda za srečanje župnijske družine z bolnimi in ostarelimi. K sv. maši niso vabljeni le bolni in ostareli ampak vsi farani. Srečanje povezuje onemogle z zdravimi. Zdravim daje priložnost, da bolnim in ostarelim izkažejo svojo pozornost in se zamislijo nad svojo prihodnostjo (tudi nas čaka starost in onemoglost). Bolnim pa prinaša srečanje to kar vsebuje že beseda srečanje—srečen trenutek, ko vodijo tiste s katerimi so bilil kakorkoli povezani a jih je onemoglost odtrgala od njihove bližine.

Božja beseda tega lepega praznika vsem dviga pogled od zemeljskega k nebeškemu, od minljivega k neminljivemu, od trpljenja in smrti k poveličanju in večnemu življenju.

Zdravi, omogočite bolnim in ostarelim nekaj trenutkov sreča in jih pripeljite v cerkev in na skupno druženje, v četrtek, 10. maja ob 17h. 

 

EVHARISTIJA

SONCA MOJEGA ŽIVLJENJA

 

Na 7. velikonočno nedeljo bo v naši župniji prvič pristopilo k svetemu obhajilu 8 otrok—šest dečkov in dve deklici. Evharistija ni zakrament, ki se deli le enkrat v življenju, kot sv. krst, birma ali mašniško posvečenje. Evharistija (sveta maša in sv. obhajilo) nam je dana v duhovno hrano našega življenja. Jezus je kruh življenja in to večnega življenja. Zato nam je pogosto potreben. Istočasno pa, ker je posvečena hostija živo Jezusovo telo, sv. obhajila ne smemo prejemati notranje nepripravljeni.

Sv. Janez Pavel II. je zapisal:

»Evharistična daritev (sv. maša) je izvir, središče in vrhunec celotnega krščanskega življenja.« To pomeni, da je vsako oddaljevanje od sv. maše, oddaljevanje od krščanstva - od Jezusa Kristusa in od  bratov in sester po veri.

 

STARI STARŠI IN NJIHOVA

VLOGA PRI VERSKI VZGOJI

 

»Po majhnih korakih lahko stari starši :

* Svojim vnukom posredujejo vero s kretnjami in vsakodnevnimi družinskimi obredi (blagoslov, znamenje križa, pozdrav Jezusu in Mariji pred spanjem….)

* Vnuke opozarjajo na vse lepo, kar nas obdaja, jih učijo to ceniti in se za vse zahvaljevati.

* Vnuke učijo opazovanja, občudovanja in zahvaljevanja Stvarniku, ki nas neprestano obdarja z lepimi in dobrimi stvarmi.

* Občasno vnuke povabijo k samostojnemu oblikovanju molitve pred jedjo in po jedi (prošnje ali zahvalne).

* Vnukom podarijo ali berejo knjige, ki govorijo o Bogu, Mariji in svetnikih (sveto pismo, življenjepise svetnikov

—zlasti krstnih zavetnikov, molitvenik z raznimi molitvami…)

* Ob občudovanju narave vnukom povedo, da je Bog tisti, ki nas ima rad, ki si nas je zamislil, ki nas obdaja z darovi in ljubečimi osebami. On je stvarnik zemlje in neba, vsega kar smo in kar imamo.      (prim. NP 49, str. 30)

NAPOVEDNI KOLEDAR

za mesec maj

 1. maj. Jožef Delavec in začetek šmarnične pobožnosti. Sv. maša, šmarnice in litanije MB bodo ob 8h.
 2. maj. Prvi petek in obisk bolnikov na domu.
 3. maj. prva sobota.
 4. maj. 6. velikonočna nedelja, pri župnijski sv. maši bo slovesno praznovanje zakonskih jubilejev.
 5. maj. Ob 20h seja ŽPS.
 6. maj. Gospodov vnebohod. Sv. maši bosta ob 8h in ob 17h. Ob 17h se nam bodo pridružili bolni in ostareli. Med sv. mašo bodo bolni in ostareli lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Namesto verouka naj se otroci udeležijo sv. maše. Ta dan se bo pričela tudi tridnevnice pred prvim sv. obhajilom.
 7. maj. Po večerni sv. maši bo generalka za sodelovanje pri prvoobhajilni slovesnosti.
 8. maj. 7. velikonočna nedelja. Sv. maši bosta kot običajno, med sv. mašo ob desetih bo slovesnost prvega sv. obhajila.
 9. maj. BINKOŠTI— tretji največji krščanski praznik. Nabirka te nedelje je namenjena soc. zavarovanju duhovnikov.
 10. maj. Sveta Trojica. Na to nedeljo je predvidena zahvalna sv. maša za letošnje devetošolce.
 11. maj. ZAPOVEDANI PRAZNIK SRT. Sv. maši bosta ob 8h in 19h. Verouka ta dan ni, otroci naj pridejo k večerni sv. maši. Ta dan bo tudi sklep šmarnične pobožnosti.

SKRB ZA BOŽJO HIŠO

 

28.04. —04.05.  3. skupina iz 3. območja

05.05.  – 11.05.  4. skupina iz 3. območja

12.05.  – 18.05.  1. skupina iz 4. območja

19.05.  – 25.05   2. skupina iz 4. območja

26.05. –  01.06   3. skupina iz 4. območja

02.06. –  08.06   1. skupina iz 5. območja