OZNANILA ZA MAREC 2019

 

POSTNI ČAS—

POTOVANJE SKOZI PUŠČAVO DO OAZE

 

Naše življenje je pogosto podobno puščavi. Po eni strani živimo v obilju. Imamo hrano, obleko, streho nad glavo, možnosti rekreacije in oddiha…. a kljub temu ni težko slišati besede nezadovoljstva, poglede zagrenjenosti in črnogledosti, občutkov velike naveličanosti. To so znamenja duhovne puščave v kateri se prej ali slej znajde večina ljudi. »Človekov obraz je ogledalo duše«, pravi starodavni pregovor.  In resnično, vse na obrazu govori: oči, čelo, usta, lica. Nekateri obrazi so sončni, prijazni, nas razveselijo. Drugi so mrki, mračni in hladni, da nas ob njih zazebe v srce. Za vsakim obrazom se skriva zgodba nekega življenja, neka usoda, ki vanj izkleše določene poteze in zareže gube.

Duhovni pisatelj Phil Bosmas je v knjigi Bog moja oaza zapisal: »Bog je moja oaza, kliče me iz puščave in mi ponuja, naj poskusim čudeže njegovega vrta, darove njegovega srca, sadove njegovega Duha. Prosi me, naj postanem v tej veliki puščavi vsaj mali prinašalec vode.« Prav to je namen postnega časa, postnih vaj na področju molitve, odpovedi in dobrih del.

Prinašalec vode v prostranosti sušne puščave, je človek veselega obraza. To je človek skozi katerega sije sonce Božje ljubezni, sonce, ki nikoli ne ugasne. Ob tem soncu vsak obraz postane lepši in privlačnejši.

Sledimo Jezusovim stopinjam skozi postni čas, da bo naš obraz žarel v soncu velikonočnega jutra.

 

SAKRALNI ABONMA

 

Konservatorij za glasbo Jurij Sladkonja, ki deluje v okviru škofijskega zavoda Friderika Ireneja Baraga v letu 2019 pričenja z novim projektom, takoimenovanim Novomeškim sakralnim abonmajem, s katerim Novo mesto stopa ob bok drugim evropskim mestom, kjer so taki abonmaji postali že tradicija. S tem projektom želijo ponuditi novo možnost kulturnega udejstvovanja za občinstvo iz Novega mesta in širše okolice. Na osmih koncertih bodo nastopile priznane zasedbe, ki uživajo ugled doma in v tujini.

Koncerti se bojo izvajali v stolni cerkvi Sv. Nikolaja in v frančiškanski cerkvi Sv. Lenarta v Novem mestu. Vstopnine ne bo. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni pokrivanju stroškov koncertov.

Datumi koncertov so objavljeni na zunanji oglasni deski naše cerkve. Prvi koncert je bil v sredo, 20.2.2019, naslednji pa bo 24.3.2019.

ZAČETEK POSTNEGA ČASA

 

Vsak postni čas začenjamo s prošnjo, da bi prejeli milost odpuščanja grehov.

Božja volja je, da se z vsem srcem vrnemo k njemu saj nas bo brez iskrenega kesanja vedno preganjala misel: »Kje je naš Bog?«

On nas ni prikrajšal za svojo navzočnost, temveč si želi, da bi mi postali Božja pravičnost v Njem. Oče, »ki se skriva«, čaka na našo molitev: »Čisto srce, o Bog, mi ustvari in duha stanovitnosti v meni obnovi«. Šele na ta način bomo na svet lahko gledali na povsem nov način in v vseh življenjskih okoliščinah izkusili Božjo odrešujočo navzočnost. »Veselje nad odrešenjem« se začenja že danes. (prim. Magnificat, marec 2019, št 3, str. 88)

Spomni se človek, da si prah in da se v prah povrneš. Amen. Spreobrni se in veruj evangeliju. Amen

 

 POSTI SE

ZAPOVEDANE POSTNE DNI

 

 

Tako se glasi tretja cerkvena zapoved. Namen cerkvenih zapovedi je, kot uči Katekizem katoliške Cerkve, "da vernikom zagotavlja nujno potrebno najmanjšo mero v duhu molitve in v nravnem prizadevanju, v rasti ljubezni do Boga in do bližnjega". Nastale so iz pastoralnih potreb, ki jih narekuje življenje v raznih obdobjih. Te zapovedi je postavila Cerkev in jih zato lahko Cerkev tudi po potrebi spreminja v nasprotju z Božjimi zapovedmi, ki jih Cerkev ne more spreminjati.

Jezus je začel svoje javno delovanja s štiridesetdnevnim postom, tudi svojim učencem je priporočal post kot sredstvo v boju proti najhujšim skušnjavam Post je sredstvo za doseganje višje ravni duhovnega življenja.

Kateri so zapovedani postni dnevi?

Dneva strogega posta sta pepelnica in veliki petek. Na ta dan naj bi se vsak resen in zdrav kristjan v starosti med izpolnjenim 18. in začetim 60. letom odrekel vsakdanjemu obilju hrane in se najedel le enkrat na dan. Za vse pa ta dva dneva velja odpoved mesnim jedem—razen ribjih jedi. Zdržek od mesnih jedi velja vse petke v letu (če ni na petek državni, cerkveni ali osebni praznik). Ta predpis velja ves postni čas. Med letom pa  je verniku dovoljeno zdržek od mesnih jedi na petke zamenjati za neko drugo koristno dejanje (molitev, dobro delo). V postnem času imamo verniki veliko priložnosti, da ta čas napolnimo  z najrazličnejšimi oblikami graditve ljubezni do Boga in bližnjega.

 

SREČANJE BIRMANCEV IN STARŠEV

DEKANIJE NOVO MESTO

 

V soboto, 23. marca 2019 bo v Centru biotehnike in turizma—Grm Novo mesto srečanje za vse birmance in njihove starše iz dekanije Novo mesto (nekaj nad 300 birmank in birmancev.

Program, ki se bo začel ob 9.30 z zbiranjem in bo trajal do 12.30 bo potekal po naslednjem redu: Bogoslužje Božje besede, ki ga bo vodil g. škof.  V prošnjah se bo predstavila vsaka župnija s simbolom svojega farnega zavetnika. Ob 11.30 bodo imeli starši srečanje s psihoterapevtom Mihom Kramlijem na temo: »Sodobne pasti odvisnosti.  Istočasno pa bodo imeli v drugi dvorani birmanci srečanje z naslednjimi pričevalci: zaročencema Klemenom in Lucijo, z duhovnikom in blogerjem Martinom Golobom ter s skavtom in animatorjem. Geslo srečanja je: ZGODI SE MI PO TVOJI BESEDI.

 

SLUŽENJE, NE OBLAST

 

Za kristjana napredovati pomeni ponižati se, kot je to storil Jezus. Ko Jezus go­vori o trpljenju, govori o svojem služenju. Samo to je resnična oblast. …. O resnični oblasti nas namreč uči Gospodov zgled: »Resnična oblast je služenje. Tako kot je storil On, ki ni prišel, da bi mu služili, ampak da bi služil. In njegovo služenje je bilo prav služenje križa.«

V Cerkvi ni nobene druge poti, ki bi vodila naprej: »Za kristjana iti naprej, na­predovati, pomeni ponižati se.« Če se ne naučimo tega krščanskega »zlatega pravila«, ne bomo nikdar mogli razumeti pravega Jezusovega sporočila o oblasti." Vedno znova si moramo zato klicati v spomin in se opominjati, da je v Cerkvi največji tisti, ki »najbolj služi drugim«,

Skušnjava hlepenja po oblasti se izraža  na različne načine. Kdor ji podlega, v ospredje vedno znova postavlja sebe, istočasno pa podcenjuje sposobnosti drugih«.Zdravilo za to bolezen je zavedanje, da je »resnično napredovanje« le ti­sto, ki »nas dela bolj podobne Jezusu«. (Prim. NP 50, str. 26)

NAPOVEDNI KOLEDAR

za mesec marec

  1. februar. Ob 19h seja ŽPS
  1. in 2. marec. Prvi petek in prva sobota. Lepo vabljeni k zakramentom. V soboto bo zopet birmanska sv. maša. Za pripravo in sodelovanje je na vrsti 3. birmanska skupina.

      3. marec. 8. nedelja med letom in prva v mesecu marcu. Sv. maši bosta kot običajno.

      6. marec. ++PEPELNICA—začetek postnega časa. Med sv. mašo ob 18h bo obred pepelenja.

     10. marec. 1. POSTNA NEDELJA. Sv. maši kot običajno. Ob 14h Križev pot za zakonce.

      Pri njem sodeluje prva skupina birmancev. Namenili ga bomo za družine—posebej zakonce v krizi.

      17. marec. 2. POSTNA NEDELJA. Pri obeh mašah bo nabirka za semenišče.

      Ob 14h križev pot pri katerem sodeluje 2. birmanska skupina. Namenili ga bomo za sodelavce naše župnije.

      19. marec. God sv. Jožefa, zavetnika družin—začetek tedna družine. .

     24. marec. 3. POSTNA NEDELJA Sv. maši bosta kot običajno. Ob 14h Križev pot po katerem bo

      predstavitev duhovnih botrov. Pri njem sodeluje 3 skupina birmancev. Molili ga bomo za birmance in botre.

     25. marec. Praznovanje Gospodovega oznanjenja Mariji in sklep tedna družine.

     31. marec. 4. POSTNA NEDELJA. Sv. maši bosta kot običajno.

    Ob 14.00 bo molitev križevega pota. Pri njem sodeluje 4. skupina birmancev.

     Namenili ga bomo zahvali za sveto evharistijo.

 

SKRB ZA BOŽJO HIŠO

23.02.—01. 03. 2. skupina iz 3. območja

02.03.—08. 03. 3. skupina iz 3. območja

09.03.—15. 03. 4. skupina iz 3. območja

16.03.—22. 03. 1. skupina iz 4. območja

23.03. – 29. 03. 2. skupina iz 4. območja

30.03. – 05. 04. 3. skupina iz 4. območja